93 Yaşındaki Kore Gazisi Aktaş Açıkgöz’ün Anıları Ve Vefa Borcu
Mersin'de 93 Yaşındaki Kore Gazisi Aktaş Açıkgöz'ün Anıları
Mersin'de yaşayan ve yetiştirme yurdunda büyüyen 93 yaşındaki Kore gazisi Aktaş Açıkgöz, devlete olan vefa borcunu Kore Savaşı'ndaki kahramanlıklarıyla ödemenin gururunu yaşıyor. AA'nın, Güney Kore'ye destek için 17 Eylül 1950'de Türkiye'den ilk tugayın yola çıkmasının 74. yılı dolayısıyla hazırladığı haber dosyasının 14'üncü bölümünde, gazi Aktaş Açıkgöz'ün anılarına yer verildi.
Kore Savaşı'na gönderilen Türk birliğinde yer alan ve Mersin'de yaşayan 3 Kore gazisinden biri olan Açıkgöz, gazilik madalyasını her zaman gururla taşıyor. Akdeniz ilçesine bağlı Yanpar Mahallesi'nde 1931 yılında dünyaya gelen Açıkgöz, babasını kaybettikten sonra küçük yaşta bir kardeşiyle birlikte yetiştirme yurduna verildi. Çocukluk dönemini burada geçiren Açıkgöz, sonrasında köyüne dönerek şoförlük yapmaya başladı.
Askerlik görevini 1951 yılında İstanbul'da yerine getiren Açıkgöz, Kore görevi için seçilen askerler arasında yer alarak büyük bir onur yaşadı. İzmir'de 8 ay boyunca şoförlük eğitimi alan Açıkgöz ve arkadaşları, 1 aylık deniz yolculuğunun ardından 1952 yılında Kore'ye ulaştı. Aktaş Açıkgöz, AA muhabirine verdiği röportajda Güney Kore'deki cephelerde tam 13 ay askerlik yaptığını belirtti.
Açıkgöz, devlete olan vefa borcunu Kore Savaşı'nda ödemenin kendisi için büyük bir gurur kaynağı olduğunu ifade ederek, o günleri asla unutamadığını vurguladı. Açıkgöz, anılarını şu şekilde dile getirdi:
- "Komutan bizlere 'şoförlerden 4 kişiyi Kore'ye çağırıyorlar, oraya gideceksiniz' dedi."
- "Kore'ye gitmeden önce şoför eğitimleri için İzmir Gaziemir'e gittik, 8 ay orada eğitim aldık."
- "Kurs bittikten sonra bizi gemiye bindirip uğurladılar. Bir ay boyunca denizde yolculuk yaptık."
- "Kore'nin Seul kentine kadar hiç durmadan yol aldık. Trenle cephe hattına götürüldük ve trenin camları bomba atmasın diye telliydi."
- "13 ay boyunca hem iaşe hem de cephanelik şoförü olarak görev yaptım. Başçavuşla tüm cepheleri gezerdik."
- "Karartma yaparak arabayı sürerdik."
Gördüğü olayların kendisini derinden etkilediğini belirten Açıkgöz, Kore'deki insanlara Türk askerinin sunduğu yardımları hatırladı. Korelilerin kendilerine büyük bir hürmet gösterdiğini anlatan Açıkgöz, "Arabamın arkasında götürdüğüm yiyecekleri yolda duran insanlara veriyordum. Yemek verdiğim insanlar güle güle giderken ben de arkalarından ağlayarak yoluma devam ederdim çünkü durumları çok perişan bir haldeydi," dedi.
Açıkgöz, "Ayla" filmine davet edildiklerinde bir Koreli kadının, önünde eğilip "ayağını öpeceğim" dediğini yaşadığı bir anıyı paylaşarak, "Ben de 'Ülkenizi kurtarmak için gittik, ayaklarımızı öptürmek için değil' diyerek ayağa kalkmasını istedim," şeklinde konuştu.
Açıkgöz'ün kızı İffet Karteper de babasının, çocukluk dönemini yetiştirme yurdunda geçirmesine rağmen devlete olan vefa borcunu çok güzel bir şekilde ödediğini kaydetti.