34,3628$% 0.01
36,2137€% -0.32
2.813,18%-1,05
4.800,00%-0,82
9.399,42%1,07
Mersin, Roma döneminden 20. yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim yeri olma özelliğini taşıyor. Bu tarihi zenginliklerin arasında yer alan Silifke Kalesi’nde gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarda, Bizans Dönemi’nde yapıldığı değerlendirilen bir “tılsımlı mezar tableti” keşfedildi. Kale, Silifke ilçesinde 185 metredeki bir tepe üzerinde konumlanıyor ve şu an Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen 13. dönem kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Kazı ekibi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi‘nden Prof. Dr. Ali Boran başkanlığında, 25 kişilik bir grup ile bu önemli çalışmaları yürütüyor. Ekibin son bulguları arasında, kaledeki caminin çevresinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan mezar tableti de yer alıyor. Bu tabletin, düşmandan ve kötülükten koruma amacıyla yapıldığı düşünülüyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Ali Boran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon kazılarda mimari yapılarla ilgili önemli bulgular elde ettiklerini ifade etti. Kaledeki kazılarda daha önce antik dönemde mezarlara hediye olarak bırakılan gözyaşı şişesi, kandil ve seramik gibi nesnelerin bulunduğunu hatırlatan Boran, yeni keşfedilen tabletin de son derece önemli olduğunu vurguladı.
Boran, mezar tabletinin Bizans Dönemi’ne ait olduğunu ve içerdiği yazıların, yapı ya da mezarı her türlü kötülükten korumak amacıyla yapılmış sihirli bir tablet olduğunu belirtti. “Tam çözümlemesi epigrafi uzmanlarımızla birlikte devam ediyor, ancak burası sadece bir şehir değil, aynı zamanda farklı özelliklere de sahip” dedi. “Kalenin içinde şu ana kadar bir mezar yapısı bulamadık. Tablet, o dönemde burada bir mezar yapısı olduğuna işaret ediyor ve bu bağlamda, bölge ve Anadolu tarihi için önemli bir veri sağlıyor.”
Boran, buluntunun gelecekte daha fazla gelişmeye vesile olabileceğini de vurguladı. “Bu tablet, caminin batısındaki bir mekanda ortaya çıkarıldı. Boyutları çok büyük değil, ancak içeriği ve yazı stili itibarıyla büyük anlam taşıyan bir buluntu. Günümüzde bazı insanlar nazar boncuğu ya da dua gibi önemli saydıkları malzemeleri kullanıyor. Bu tür nesnelerin, İlk Çağ’dan itibaren her türlü kötülükten korunmak amacıyla yapıldığını biliyoruz. Tabletin Silifke Kalesi’nde bulunması, buranın tarihi açısından önemli bir veri sunuyor” şeklinde konuştu.
Mersin Limanı’nda Çalıntı Araç Operasyonu: 11 Pikap Ve Cip Ele Geçirildi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.