Mersin’de Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele İçin Tuzak Dağıtımı
Mersin'de Akdeniz Meyve Sineğiyle Mücadele İçin Tuzak Dağıtımı Yapıldı
Mersin'de, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın destekleriyle Akdeniz meyve sineğiyle etkili bir şekilde mücadele etmek amacıyla temin edilen 5 bin 600 tuzak, yerel üreticilere dağıtıldı. Söz konusu tuzaklar, "izleme ve kitlesel yakalama" yöntemleriyle çalışarak zararlı böceklerin kontrol altına alınmasına katkı sağlamaktadır.
Tuzakların dağıtım töreni, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde gerçekleştirildi. Törene katılan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin'in yaş sebze ve meyve üretiminde Türkiye'nin en önde gelen şehirlerinden biri olduğunu vurguladı.
Vali Pehlivan, kentin aynı zamanda "narenciyenin başkenti" olduğunu belirterek, "Meyve üretiminde Türkiye'de birinci sıradayız. Yıllık 3,6 milyon ton meyve üretimimiz var. Bu üretimin üçte ikisi narenciyeden oluşuyor. Özellikle limon üretiminde ülkemizdeki toplam üretimin yüzde 50'sini Mersin karşılıyor." dedi.
Ürünlerin verim ve kalitesine zarar veren Akdeniz meyve sineği ile mücadelede doğal yöntemlerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken Pehlivan, şu şekilde konuştu:
- "İzleme ve kitlesel yakalama desteği sağlayan feromon tuzaklar sayesinde bahçelerde olumlu gelişmeler yaşanmaktadır."
- "Meyve üretiminde organik üretimi teşvik etmek amacıyla biyoteknik mücadele yöntemlerinin önemini bir kez daha gözlemledik."
- "Kısa zamanda çok önemli bir mesafe aldık. Zararlılarla doğal mücadeleyi teşvik eden feromon tuzakların yaygınlaştırılması için çalışmalarımıza hız verdik."
Vali Pehlivan, Bakanlık tarafından temin edilen 5 bin 600 feromon tuzağının çiftçilere ulaştırıldığını ifade etti. Konuşmaların ardından üreticilere tuzaklar dağıtıldı ve enstitü bahçesindeki narenciye ağaçlarına tuzaklar asıldı.