34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
9.549,89%1,94
Mersin, milattan önce 7 binli yıllara uzanan tarihiyle Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Bu antik bölgedeki Yumuktepe Höyüğü’nde yürütülen arkeolojik kazılar, Hitit ve Bizans dönemlerine ait yapılarda yeni ipuçları aramakta. 1937 yılında başlayan ilk kazı çalışmaları, bu bölgenin “Medeniyetler Beşiği” olarak anılmasına neden olmuştur. Toroslar ilçesinde yer alan bu höyük, Neolitik dönemden Orta Çağ’a kadar uzanan birçok tabakanın kalıntılarını barındırıyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan 30. dönem kazı çalışmaları, İtalya’daki Bari Aldo Moro Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Giulio Palumbi başkanlığında sürdürülmektedir. Profesyonel bir ekip, Hititologlar, arkeologlar ve sanat tarihçileri dahil olmak üzere 20 kişiden oluşmaktadır. Kazı çalışmaları, höyüğün kuzey cephesinin doğu ve batı bölgelerinde yoğunlaşmaktadır.
Kazılar sırasında, höyüğün “terası” olarak bilinen Bizans Dönemi yerleşim alanı ve 1939 yılında ortaya çıkarılan Hitit Dönemi sur yapısında yeni bulguların izini sürmekteyiz.
Kazı başkanı Prof. Dr. Giulio Palumbi, Yumuktepe Höyüğü’nün 9 bin yıllık geçmişe sahip önemli bir antik yerleşim alanı olduğunu vurguladı. Bu yılki kazı çalışmalarında yeni bulgular elde etmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları ifade etti:
Palumbi, geçmiş dönemlerde elde edilen bilgileri takip ettiklerini belirterek, John Garstang’ın tespit ettiği Hitit Dönemi sur yapısının devamını bulmayı da hedeflediklerini vurguladı. Ayrıca, şöyle konuştu:
Yaklaşık 100 yıl önce ilk kazıları yapılan Yumuktepe Höyüğü, arkeopark projesiyle tarihe miras bırakılacak. Bu bağlamda Palumbi, şunları kaydetti:
93 Yaşındaki Kore Gazisi Aktaş Açıkgöz’ün Anıları Ve Vefa Borcu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.